e.バイオテクノロジーを利用した新食品素材の生産技術の開発及び生物機能の解明・利用

e.バイオテクノロジーを利用した新食品素材の生産技術の開発及び生物機能の解明・利用

課題番号2006008555
研究機関名農業・食品産業技術総合研究機構
研究期間新規2006-2010
年度2006
研究問題(ア)ニーズに対応した高品質な農産物・食品の研究開発
大課題C 農産物・食品の品質保持技術と加工利用技術の開発
中課題e.バイオテクノロジーを利用した新食品素材の生産技術の開発及び生物機能の解明・利用
小課題e.バイオテクノロジーを利用した新食品素材の生産技術の開発及び生物機能の解明・利用
大項目該当なし
中項目ウ 食の安全・消費者の信頼確保と健全な食生活の実現に資する研究
摘要(1)パン酵母の酸化ストレス応答に関与する遺伝子の網羅的検索を行い、EOS1遺伝子が小胞体に局在し、タンパク質のN-型糖鎖付加に関与することを示すとともに、麹菌の全ゲノム搭載マイクロアレイを作製し、解析条件を確立した。(2)人工テロメアを合成し、ベクターを構築した。納豆菌のリン酸化実験系を構築するとともに枯草菌において抗生物質生産が糖代謝を制御していることを示した。(3)パン生地中で機能性ペプチドや有用プロテアーゼ等を生産する乳酸菌を見出した。(4)ビフィズス菌のミルクオリゴ糖代謝遺伝子を探索すると共に、オリゴ糖関連遺伝子の発現系を構築し、スクロースとN-アセチルグルコサミンを原料としたホスホリラーゼによるミルクオリゴ糖の新規調製法を開発した。(5)コンビナトリアル技術を活用し、PSGL-1糖鎖の合成のための3糖ライブラリー合成に成功した。(6)サイクロデキストラン合成酵素の変異酵素の解析により、D270, D145, E342が活性に必須であることを示した。(7)大腸菌とリフォールディング技術を用いたペプチドの効率的生産法を構築し、受容体のリサイクル分子の比率を解析可能な手法を確立した。(8)トマト成熟の鍵となるLeMADS-RINタンパク質が、果実成熟期に核に局在すること、そして本タンパク質が転写活性化能を持つことを明らかにした。
研究分担農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品バイオテクノロジー研究領域
農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 微生物利用研究領域
農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品分析研究領域
農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品工学研究領域
農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品素材科学研究領域
協力分担関係東京農工大学
東北大学
天野エンザイム株式会社
月桂冠株式会社
茨城大学
茨城県工業技術センター
ハラキン
食品環境検査協会
江崎グリコ
大阪府立大学
予算区分技会交付金研究 基礎研究推進事業 高度化事業 委託・バイテク先端技術[食品機能性] 文科省[科研費] 文科省[JST] その他
業績(1)Structure and mechanism of chitin deacetylase from the fungal pathogen Colletotrichum lindemuthianum
(2)EOS1, whose deletion confers sensitivity to oxidative stress, is involved in N-glycosylation in Saccharomyces cerevisiae
(3)黒糖中の環状イソマルトオリゴ糖の存在について
(4)Mutations in rsmG, encoding a 16S rRNA methyltransferase, result in low-level Streptomycin resistance and antibiotic overproduction
(5)Isolation and characterization of soprulation-initiation mutation in Bacillus subtilis prfB gene
(6)Error-prone rolling circle amplification: the simplest random mutagenesis protocol
(7)Characterization of glycosynthase mutants derived from glycoside hydrolase family 10 xylanases
(8)Loss of a conserved 7-methylguanosine modification in 16S rRNA confers low-level streptomycin resistance in bacteria
(9)Characterization of a thermostable endo-beta-1,4-D-galactanase from the hyperthermophile Thermotoga maritima
(10)High-throughput genotyping of filamentous fungus Aspergillus oryzae based on colony direct polymerase chain reaction
(11)Identification of catalytic amino acids of cyclodextran glucanotransferase from Bacillus circulans T-3040
(12)Possible involvement of ActVI-ORFA in transcriptional regulation of actVI tailoring-step genes for actinorhodin biosynthesis
(13)両親媒性環境下の疎水性蛋白質の分子集合状態の特性評価
(14)In Vitro system for high throughput screening of random peptide libraries for antimicrobial peptides that recognize bacterial membranes.
(15)Synthesis of a glycosylated peptide thioester by the Boc strategy
(16)Characterization and kinetic analysis of enzyme-substrate recognition by three recombinant lactococcal PepVs
(17)Reduction of allergic proteins by the effect of the ripening inhibitor (rin) mutant gene in F1 hybrid of the rin mutant tomato
(18)アフラトキシンB1とアフラトキシコールの変換反応に関与する肝臓酵素
(19)ニトロソグアニジン変異およびストレプトマイシン耐性変異による環状イソマルトオリゴ糖合成酵素(CITase)生産菌Bacillus circulans の育種
(20)Ethylene biosynthesis regulation in tomato fruit of F1 hybrid of the ripening inhibitor (rin) mutant
(21)Functional genomic analysis of commercial baker’s yeast during initial stages of model dough-fermentation
(22)Inulin fructotransferase (DFA III-producing) from Leifsonia sp. T88-4
(23)Carbohydrate microarrays reveal sulphation as a modulator of siglec binding
(24)Structural dissection of the reaction mechanism of cellobiose phosphorylase
(25)Characterization and a role of Pseudomonas aeruginosa spermidine dehydrogenase in polyamine catabolism
(26)Expression of rice (Oryza sativa L. var. Nipponbare) a-galactosidase genes in exherichia coli and characterization
(27)Rejevenating rice proteomics: fact, challenges, and vision
(28)Characterizaion of raffinose synthase from rice (Oryza sativa L. var. Nipponbare)
(29)Hydrolysis of beta-1,3/1,6-glucan by glycoside hydrolase family 16 endo-1,3(4)-beta-glucanase from the basidiomycete Phanerochaete chrysosporium
(30)アスパラギン残基特異的エンドプロテアーゼ(レグマチュレイン)迅速活性測定法および酵素の性質
(31)Identification and classification of genes required for tolerance to freeze/thaw stress revealed by genome-wide screening of Saccharomyces cerevisiae deletion strains
(32)A new colorimetric test for detection of hydroxyl groups in solid-phase synthesis
(33)EshA accentuates ppGpp accumulation and is conditionally required for antibiotic producton in Streptomyces coelicolor A3(2)
(34)Increased expression of ribosome recycling factor is responsible for the enhanced protein synthesis during the late growth phase in an antibitoic-overproducing Streptomyces coelicolor ribosomal rpsL mutant
(35)麹菌の簡便かつ効率的な胞子懸濁液調製法
(36)Glucose uptake pathway-specific regulation of synhtesis of neotrehalosadiamine, an novel autoinducer produced in Bacillus subtilis
(37)A fail-safe system for the ribosome under zinc-limiting conditions in Bacillus subtilis
(38)Physiological analysis of teh stringent response elicited in an extreme thermophilic bacterium, Thermus thermophilus
パーマリンクhttps://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/3030092907
収録データベース研究課題データベース

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