f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発

f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発

課題番号2006008556
研究機関名農業・食品産業技術総合研究機構
研究期間新規2006-2010
年度2006
研究問題(ア)ニーズに対応した高品質な農産物・食品の研究開発
大課題C 農産物・食品の品質保持技術と加工利用技術の開発
中課題f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発
小課題f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発
大項目該当なし
中項目ウ 食の安全・消費者の信頼確保と健全な食生活の実現に資する研究
摘要(1)fNIRSを用いた食品認知に関わる脳活動解析手法の最適な計測法として、被検者頭上に、より高密度に電極配置が可能となる10/10システム基準点と標準脳座標系上の対応を可能とするシステムを構築した。(2)緑茶の官能評価においては前頭前野が活動すること、ならびにパネル個人個人の脳活動がそれぞれ特異的なパターンを現すことを明らかにした。このことから、官能評価中の脳活動をモニタリングするにより、官能評価パネル個々の味の分析方法をプロファイリングすることができる可能性を見いだした。(3)NMRにケミカルシフトマッピング法を導入し、R-typeレクチンファミリーに属する2種類の糖結合タンパク質の糖結合部位の同定および同一分子内中の複数の糖結合部位の糖結合活性を明らかにした。(4)GMアルファルファJ101およびJ163系統に共通して導入されている発現カセットのDNA配列情報を明らかにし、配列特異的なプライマーを設計し、このプライマーは、両系統に対して高い特異性を示すことを定性PCRで確認した。(5)唇圧測定センサを用いた試験により、片麻痺患者では、健常者より口唇圧が低く、大きな左右差があることを明らかにした。(6)MRI により4品種の精白米(コシヒカリ、山田錦、北海299号(巨大胚粳)、めばえもち(巨大胚糯))の吸水パターンを比較し、水の浸透開始部位や吸水完了時の水分分布は澱粉貯蔵組織の密度や硬さを反映していると推測した。
研究分担農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品機能研究領域
農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品分析研究領域
農業・食品産業技術総合研究機構 食品総合研究所 食品工学研究領域
協力分担関係(独)産業技術総合研究所
筑波大学
奈良先端科学技術大学院大学
(独)農林水産消費技術センター
(財)日本食品分析センター
食品環境検査協会
ファスマック
北陸先端科学技術大学院大学
ニッポンジーン
予算区分技会交付金研究 基礎研究推進事業 委託・作物対応研究[加工プロ] 委託・作物対応研究[えさプロ] 委託・バイテク先端技術[食品機能性] 委託・バイテク先端技術[組換え体安全性確保] 委託・バイテク先端技術[アグリバイオ] 文科省[科研費] 文科省・その他 その他
業績(1)Cloning and nucleotide sequence of carbaryl hydrolase gene (cahA) from Arthrobacter sp RC100
(2)介護食品のテクスチャー
(3)パン生地中における気泡状態の計測法
(4)Nitrification inhibitors from the root tissues of Brachiaria humidicola, a tropical grass
(5)Towards metrological traceability for DNA fragment ratios in GM quantification. Part A- the effect of DNA extraction methods on the quantitative determination of Bt176 corn by real-time PCR
(6)パン生地中のパン酵母の3次元可視化
(7)Thawing of frozen vegetables observed by a small dedicated MRI for food research
(8)Identification of a mung bean arabinofuranosyltransferase that transfers arabinofuranosyl residues onto (1, 5)-Linked a-L-arabino-oligosaccharides
(9)Rapid quantification methods for genetically modified maize contents using genomic DNAs pretreated by sonication and restriction endonuclease digestion for a capillary-type real-time PCR system with a plasmid reference standard
(10)Prefrontal activity during taste encoding: an fNIRS study
(11)Prefrontal activity during flavor difference test: Application of functional near-infrared spectroscopy to sensory evaluation studies
(12)Virtual spatial registration of stand-alone fNIRS data to MNI space
(13)ラット白血病細胞RBL-2H3に対するイネポリフェノールの脱顆粒阻害作用
(14)Microbial production of optically active beta-phenylalanine ethyl ester through stereoselective hydrolysis of racemic beta-phenylalanine ethyl ester
(15)Atomic force microscopy dissects the hierarchy of genome architectures in eukaryote, prokaryote and chloroplast
(16)A detection method of CryIAc protein for identifying genetically modified rice using lateral flow strip assay
(17)Water penetration into rice grains during soaking observed by gradient echo magnetic resonance imaging
(18)Retention behavior of oligomeric proanthocyanidins in hydrophilic interaction chromatography
(19)Chromatin dynamics of unfolding and refolding controlled by the nucleosome repeat length and the linker and core histones
(20)10/20, 10/10, and 10/5 systems revisited: their validity as relative head-surface-based positioning systems
(21)Circumventing air bubbles in microfluidic systems and quantitative continuous-flow PCR applications
(22)Moisture distribution and diffusion in cooked spaghetti studied by NMR imaging and diffusion model
(23)Detection method of genetically modified papaya using duplex PCR
(24)Characterization of spatiotemporal stress distribution during food fracture by image analysis methods
(25)Functional near-infrared spectroscopy for human brain mapping of taste-related cognitive functions
(26)官能評価のための日本語テクスチャー用語リスト
(27)テクスチャー機器分析およびヒトの摂食測定による咀嚼・嚥下困難者用餅の食べやすさ評価
(28)Exploring the false discovery rate in multichannel NIRS
(29)Statistical laws for food fragmentation by human mastication
(30)Self-assembly of double-stranded DNA molecules at nM concentrations
(31)Yeast gcy1p reduces erythrose and erythrose-4-phosphate
(32)Studies on the breeding for improving starch properties in sweet potato
(33)Microbial production of optically active beta-phenylalanine through stereoselective degradation of racemic beta-phenylalanine
(34)質問紙法による消費者のテクスチャー語彙調査
(35)POMC and orexin mRNA expressions induced by anticipation of a corn-oil emulsion feeding are maintained at the high levels until oil ingestion
(36)Comparative structural biology of the genome: nano-scale imaging of single nucleus from different kingdoms reveals the common physicochemical property of chromatin with a 40 nm structural unit.
(37)テクスチャーを表現する擬音語・擬態語を用いた食感性解析
(38)Atomic force microscopic study for dissection and recovery of chromosome fragments
(39)Atomic force microscopy investigation of disordered process on rice starch granule surface
(40)Mastication efforts on block and finely cut foods studied by electromyography
(41)リガンドで修飾された高分子を用いた生体分子間相互作用測定法
(42)Application of scanning probe microscopy to genetic analysis
(43)Texture evaluation of rice cake by the chewing and swallowing measurements of human subjects
(44)A plant mutase that interconverts UDP-arabinofuranose and UDP-arabinopyranose
(45)Development and evaluation of event-specific qualitative PCR methods for genetically modified Bt10 maize
パーマリンクhttps://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/3030092908
収録データベース研究課題データベース

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