e.バイオテクノロジーを利用した新食品素材の生産技術の開発及び生物機能の解明・利用

e.バイオテクノロジーを利用した新食品素材の生産技術の開発及び生物機能の解明・利用

課題番号2008010664
研究機関名農業・食品産業技術総合研究機構
研究期間2006-2010
年度2008
大課題C 農産物・食品の品質保持技術と加工利用技術の開発
中課題e.バイオテクノロジーを利用した新食品素材の生産技術の開発及び生物機能の解明・利用
小課題e.バイオテクノロジーを利用した新食品素材の生産技術の開発及び生物機能の解明・利用
大項目試験及び研究並びに調査に係る研究の推進方向
中項目ウ 食の安全・消費者の信頼確保と健全な食生活の実現に資する研究
摘要1)麹菌の機能制御の高度化に向けて、ゲノム情報から見出された麹菌のアミノペプチダーゼ様遺伝子6種類のうち、5種類は麹菌で初めて見出されたアミノペプチダーゼであること、その中の3種類は、近縁種でも酵素活性が未解明の新規遺伝子であることを明らかにした。パン酵母のARO7遺伝子やVPS45遺伝子を過剰発現させることによる顕著なストレス耐性の向上、YER139C遺伝子等の、V-ATPase機能を介した酸化ストレス適応の解明等、酵母の高度ストレス耐性制御機構の解析を進めた。納豆種菌のγポリグルタミン酸生産量は、基質の供給量によって制限されることを確認した。2)乳酸菌とパン酵母の有用機能の高度化を目指して、GABA資化能欠損変異パン酵母とGABA高生産乳酸菌からなるパン生地発酵系により、優れた発酵特性を発現させた。また、豆乳原液を用いて、アンジオテンシン変換酵素阻害活性および抗酸化能等の機能性を付与する乳酸菌S56株を選抜した。3)微生物等の持つ特異な分子認識・代謝機能を解明するために、変性LDLに対する受容体LOX-1の認識能発現機構について、LOX-1の認識領域を改変し、変性LDL結合能を有する再構成分子を作製した。4)新食品関連素材の生産技術開発を目指して、オリゴ糖製造用酵素生産系について、新規のミルクオリゴ糖調製酵素を探索した結果、β-1,3-N-アセチルヘキソサミンホスホリラーゼ(GalHexNAcP)を取得した。複合酵素によるガラクト-N-ビオース(GNB)合成において、反応効率を高めることによって、純度99%GNBを50g調製した。糖鎖コンビナトリアルライブラリー合成においては、ガラス基板に表面化学処理を施し、光リソグラフィー技術を応用して基板への微細加工を行った。
研究分担(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品分析研究領域
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品素材科学研究領域
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,微生物利用研究領域
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品バイオテクノロジー研究領域
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品工学研究領域
予算区分技会交付金研究 イノベーション創出事業 委託・その他プロ 文科省[科研費] 文科省・JST競争的資金
業績(1)生体膜蛋白質の溶液中の集合状態の特性評価
(2)Mechanism of aflatoxin biosynthesis
(3)A novel insertion mutation in Streptomyces coelicolor ribosomal S12 protein results in paromomycin resistnace and antibitic overproduction
(4)Biosynhtesis of actinorhodin and related antibitics: discovery of alternative routes for quinone formation encoded in the act gene cluster
(5)Characterization of a new acid stable exo-beta-1,3-glucanase of Rhizoctonia solani and its action on microbial polysaccharides
(6)Characterization of β-1,3-galactosyl-N-acetylhexosamine phosphorylase from Propionibacterium acnes
(7)Effects of ice-seeding temperature and intracellular trehalose contents on survival of frozen Saccharomyces cerevisiae cells
(8)Identification of three mutant loci conferring carboxin-resistance and development of a novel transformation system in Aspergillus oryzae
(9)Effect of a genetically modified strain of commercial baker’s yeast on microbial communities in simulated natural environments
(10)Structural and thermodynamic analyses of solute-binding protein from Bifidobacterium longum specific for core I disaccharide and lacto-N-biose I
(11)Self-cloning baker’s yeasts that accumulate proline enhance freeze tolerance in doughs
(12)Oxidized LDL receptor LOX-1 binds to C-reactive protein and mediates its vascular effects
(13)Lacto-N-biosidase from Bifidobacterium bifidum, a Critical Enzyme for the Degradation of Human Milk Oligosaccharides with a Type-1 Structure
(14)Involvement of the nadA gene in formation of G-group aflatoxins in Aspergillus parasiticus
(15)Enzymatic hydrolysis of 1,3-1,4-β-glucosyl oligosaccharides by 1,3-1,4-β-glucanase from Synechocystis PCC6803: A comparison with assays using polymer and chromophoric oligosaccharide substrates
(16)Diversity and similarity of microbial communities in petroleum crude oils produced in Asia
(17)Computational analyses of the conformational itinerary along the reaction pathway of GH94 cellobiose phosphorylase
(18)Characterization of Bacillus halodurans α-galactosidase Mel4A encoded by the mel4A gene (BH2228)
(19)Activation of dormant bacteral genes by Nonomuraea sp. strain ATCC39727 mutant-type RNA polymerase
(20)1,2-α-L-Fucosynthase: A glycosynthase derived from an inverting α-glycosidase with an unusual reaction mechanism
(21)Silicone-Urethane adhesive for improved coverslip mounting and leak-free preparation of living cell observation chamber
(22)パン酵母のストレス耐性に関する遺伝子情報データベース
(23)糖鎖自動合成技術とその可能性
(24)Reassembly of an Integral Oligomeric Membrane Protein OmpF Porin in n-octyl β-D-glucopyranoside -Lipids Mixtures
(25)Isolation of Bacillus and Paenibacillus Bacterial strains that produce large molecules of cyclic isomaltooligosaccharides
(26)次世代糖鎖合成法
(27)Isolation of an operon involved in xylitol metabolism from a xylitol-utilizing Pantoea ananatis mutant
(28)Inactivation of KsgA, a 16S rRNA methyltransferase, causes vigorous emergence of mutants with high-level kasugamycin resistnace
(29)Identification of lacto-N-biose I phosphorylase from Vibrio vulnificus CMCP6
(30)Efficient production and partial characterization of aspartyl aminopeptidase from Aspergillus oryzae
(31)Dramatic activatio of antibiotic production in Streptomyces coelicolor by cumulative drug resistnace mutations
(32)Characterization of cold-responsive extracellular chitinase in bromegrass cell cultures and its relationship to antifreeze activity
(33)The crystal structure of galacto-N-biose/lacto-N-biose I phosphorylase: a large deformation of a TIM-barrel scaffold
(34)Changes in gene expression of commercial baker’s yeast during an air-drying process that simulates dried yeast production
(35)A reducing-end acting chitinase from Vibrio proteolyticus belonging to glycoside hydrolase family 19
(36)Analysis of Mechanisms of T-2 Toxin Toxicity Using Yeast DNA Microarrays
(37)Alternative strategy for converting an inverting glycoside hydrolase into a glycosynthase
(38)Dynamics of genetically modified Lactococcus lactis in simulated 4 natural environments and impacts on microbial communities
(39)Participation in aflatoxin biosynthesis by a reductase enzyme encoded by vrdA gene outside the aflatoxin gene cluster
(40)Purification and properties of inulin fructotransferase (DFA III-producing) from Arthrobacter sp. B30-2
パーマリンクhttps://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/3030093404
収録データベース研究課題データベース

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