f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発

f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発

課題番号2008010665
研究機関名農業・食品産業技術総合研究機構
研究期間2006-2010
年度2008
大課題C 農産物・食品の品質保持技術と加工利用技術の開発
中課題f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発
小課題f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発
大項目試験及び研究並びに調査に係る研究の推進方向
中項目ウ 食の安全・消費者の信頼確保と健全な食生活の実現に資する研究
摘要1)走査型プローブ顕微鏡(SPM)によるアレルゲンのβラクトグロブリンの検出を可能とした。16個のBACクローンからなるカイコ12番染色体のBAC物理地図を作成した。また、数μmサイズの微粉砕米粉粒子では、粉砕による内部構造の損傷を確認した。 2)MRIによるりんご成熟果のモモシンクイガの食害検出では、測定画像の解像度を下げて測定時間を3分26秒/個に短縮しても検知できた。3)NMRにより、血球凝集能を持つR型レクチンC末端ドメインの同一分子内に存在する2つの糖結合部位の結合活性の強さを解明した。4)ヒト味覚の高次機能の解明を目的に取得した味情報処理中の近赤外スペクトル(NIRS)データを解析するため、解剖学的にラベルされた脳地図に基づき、脳領域別に脳活動データを解析する手法や欠損値に頑健なブートストラップ法の開発に成功した。5)炊飯初期の水の横緩和時間(T2)分布を測定し、米粒内への水の浸透と糊化に対するアミロース含量の影響を解析した。6)ヘテロポリマーであるオリゴDNAと合成脂質からナノファイバーを形成する条件を検討した結果、オリゴDNAの塩基配列およびその長さを変えると、ターゲットの塩基配列を持つオリゴDNAが系中に存在する時のみナノファイバーが形成されることを明らかにした。7)味覚DNAチップから取得した膜局在分子Fxyd6は、シグナル配列を有すること、味覚受容体に特異的に共役するGたんぱく質のGα14が舌の奥の味蕾で甘味・うま味受容体T1r3と共発現しており、舌の先端の味蕾では発現していないことを明らかにした。8)キャベツの鮮度劣化過程における画像の輝度ヒストグラムは劣化時間に応じて変化することを明らかにした。9)短冊状キャベツ葉の引っ張り破壊試験により業務加工用キャベツの物性を評価する手法を開発した。10)GM農作物の網羅的検出を目的としたリアルタイムPCRアレイを開発した。設計した30種のプライマー・プローブは、いずれも特異的かつ高感度に検知対象を検出できる。
研究分担(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食品総合研究所,食品工学研究領域
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品分析研究領域
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品機能研究領域
協力分担関係産業技術総合研究所
筑波大学
奈良先端科学技術大学院大学
茨城大学
岡山大学
森林総合研究所
国際農林水産業研究センター
農業生物資源研究所
石川県立大学
(財)日本食品分析センター
予算区分技会交付金研究 イノベーション創出事業 委託・作物対応研究[加工プロ] 委託・バイテク先端技術[アグリバイオ] 委託・その他プロ 委託・バイテク先端技術[食品ナノテク] 文科省[科研費] 文科省・JST競争的資金 厚労省競争的資金 その他
業績(1)Nanofiber formation from sequence-selective DNA-templated self-assembly of a thymidylic acid-appended bolaamphiphile
(2)二方向引っ張り試験による業務用カットキャベツの加工適性評価
(3)Characterization of food physical properties by the mastication parameters measured by electromyography of the jaw-closing muscles and mandibular kinematics in young adults
(4)Consumer valuation of packaged foods: Interactive effects of information volume and accessibility
(5)Development of a screening method for genetically modified soybean by plasmid-based quantitative competitive polymerase chain reaction
(6)Effect of illusory thermal sensation on hardness perception
(7)Effects of head density of cabbages (Brassica oleracea var. Capitata) on mechanical properties
(8)Effects of head size on the mechanical properties of shredded cabbage
(9)Effects of seasonings on physical properties and MRI T2 map of cooked spaghetti
(10)Elucidation of fermentation effect on rice noodles using combined dynamic viscoelasticity and thermal analyses
(11)Gα14 is a candidate mediator of sweet/umami signal transduction in the posterior region of the mouse tongue
(12)Methods for reducing nonspecific interaction in antibody−antigen assay via atomic force microscopy
(13)Scope of Resampling-based methods in functional neuroimaging analysis with small multiplicity issue
(14)Sound enhances detection of visual target in infancy: A study using illusory contours
(15)Tensile test of cabbage leaves for quality evaluation of shredded cabbage
(16)TGF-beta3が舌上皮由来細胞株KT-1に及ぼす影響の解析
(17)Time-intensity analysis of sourness of commercially produced gummy jellies available in Japan
(18)リックカウンターを用いた塩味増強効果の測定
(19)官能評価による市販加工肉シュウマイの品質特性の比較
(20)筋電図によるおやつ・おつまみの咀嚼特性評価
(21)励起蛍光マトリクス計測を応用したデオキシニバレノールの新規判別法
(22)Analysis by HPLC and LC/MS of pungent piperamides in commercial black, white, green, and red whole and ground peppercorns
(23)Analysis of phenolic compounds by high-performance liquid chromatography and liquid chromatography/mass spectrometry in potato plant flowers, leaves, stems, and tubers and in home-processed potatoes
(24)Assignment of the H-1 and C-13 NMR spectra of 2-aminobenzamide-labeled
(25)Changes in aquaporin gene expression and magnetic resonance imaging of water status in peach tree flower buds during dormancy
(26)Comparative study of texture terms: English, French, Japanese and Chinese
(27)Detection, isolation and characterisation of a root exuded compound, methyl 3-(4-hydroxyphenyl)propionate responsible for biological nitrification inhibition by sorghum (Sorghum bicolor L.)
(28)Differential activation of frontal and parietal regions during visual word recognition: An optical topography study
(29)Effect of fermentation metabolites on rheological and sensory properties of fermented rice noodles
(30)Effect of oscillating temperature on expression of aquaporin genes involved in over intercellular water status in flower buds of peach
(31)Expression of the basal cell markers of taste buds in the anterior tongue and soft palate of the mouse embryo
(32)Extraction of alpha activities from an EEG obtained during gum chewing
(33)Fast (100-175 ms) components elicited bilaterally by language production as measured by three-wavelength optical imaging
(34)Flavonoid content in fresh, home-processed, and light-exposed onions and in dehydrated commercial onion products
(35)Free fatty acids from the pasture grass Brachiaria humidicola and one of their methyl esters as inhibitors of nitrification
(36)p21 activated kinase 5 activates Raf-1 and targets it to mitochondria
(37)Prefrontal activation associated with social attachment: facial-emotion recognition in mothers and infants
(38)Real-time PCR method using capturing oligo-immobilized PCR tubes to determine the specific gene for soybean and genetically modified soybean in food matrices
(39)Role of seed coat in imbibing soybean seeds observed by micro-magnetic resonance imaging
(40)サイクロデキストリン合成酵素の作用によるδ-トコフェロールとサイクロデキストリンの複合体形成
(41)筋電位計測による若年者と高齢者の漬物咀嚼特性解析
(42)高齢者に対する牛肉の食べやすさの調理による向上
(43)Activation in ventro-lateral prefrontal cortex during the act of tasting: an fNIRS study
(44)Influences of food-name labels on perceived tastes
(45)Investigation of residual DNAs in sugar from sugar beet (beta vulgaris L.)
(46)pH-Dependent interaction between sodium caseinate and xanthan gum
(47)Real-time PCR array as a universal platform for the detection of genetically modified crops and its application in identifying unapproved genetically modified crops in Japan
(48)Simultaneous detection of recombinant DNA segments introduced into genetically modified crops with multiplex ligase chain reaction coupled with multiplex polymerase chain reaction
(49)AFM picking-up manipulation of the metaphase chromosome fragment by using the tweezers-type probe
(50)Characterization of endogenous enzymes of milled rice and its application to rice cooking
(51)Electrochemical genosensor for the rapid detection of GMO using loop-mediated isothermal amplification
(52)食品研究用小型MRIによるキュウリの緩和時間強調イメージ
パーマリンクhttps://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/3030093405
収録データベース研究課題データベース

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