a.危害要因の簡易・迅速・高感度検出技術の開発

a.危害要因の簡易・迅速・高感度検出技術の開発

課題番号2008010666
研究機関名農業・食品産業技術総合研究機構
研究期間2006-2010
年度2008
大課題A 農産物・食品の安全性に関するリスク分析のための手法の開発
中課題a.危害要因の簡易・迅速・高感度検出技術の開発
小課題a.危害要因の簡易・迅速・高感度検出技術の開発
大項目試験及び研究並びに調査に係る研究の推進方向
中項目ウ 食の安全・消費者の信頼確保と健全な食生活の実現に資する研究
摘要1)かび毒の同時検出技術として、市販標品を用い、LC/MS/MSによる複数トリコセテン系かび毒(デオキシニバレノール、ニバレノール、フザレノンX、ネオソラニオール、15-アセトキシスシルペノール、HT-2トキシン、T-2トキシン)とゼアラレノンの高感度一斉分析法を開発した。2)アフラトキシンB1(AFB1)とデオキシニバレノール(DON)双方に感受性持つ酵母PTC1遺伝子変異株の取得に成功した。DNAマイクロアレイ解析により、変異遺伝子がコードするPtc1pが外部ストレスを感受するMAPキナーゼ経路の抑制制御に関与しており、またDONの感受性とMAPキナーゼ経路の働きとの関連に関する新知見を得た。3)食中毒菌である大腸菌O157、サルモネラ属菌およびリステリア・モノサイトゲネスの迅速多重検出キットが、性能試験の評価を踏まえ、「TA 10 Broth」、「DNA Extraction Kit TA10」、「Pathogenic Bacterial Multiplex PCR Detection Kit TA10」として企業により製品化され実用化した。
研究分担(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品安全研究領域
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品分析研究領域
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,微生物利用研究領域
協力分担関係米国農務省東部農業研究センター
北海道大学
予算区分技会交付金研究 委託・現場即応研究[リスク低減プロ] その他
業績(1)Preparation of a reference material containing sterigmatocystin
(2)An outer-membrane autotransporter of Azorhizobium caulinodans is required for sustaining high N2-fixing activity of stem-nodules
(3)Efficiency of sodium hypochlorite and calcinated calcium in killing Escherichia coli O157:H7, Salmonella spp., and Staphylococcus aureus attached to freshly shredded cabbage
(4)The genome of the versatile nitrogen fixer Azorhizobium caulinodans ORS571
(5)ステリグマトシスチンを含む標準物質の調製
(6)Effect of hydrostatic pressure pulsing on the inactivation of Salmonella Enteritidis in liquid whole egg
(7)Effect of transient temperature shift-up on the growth of aerobic bacteria, coliform and Listera monocytogenes on cut-cabbage during storage
(8)Effects of milling and cooking processses on the deoxynivalenol content in wheat
(9)Evaluation and control of the risk of foodborne pathogens and spoilage bacteria present in Awa-Uirou, a sticky rice cake containing sweet red bean paste
(10)Evaluation of a multiplex PCR system for simultaneous detection of Salmonella spp., Listeria monocytogenes, and Escherichia coli O157:H7 in foods and in food subjected to freezing
(11)Hot water treatments to inactivate Escherichia coli O157:H7 and Salmonella in mung bean seeds
(12)Interpretation of near infared calibration structure for determining the total aerobic bacteria count in raw milk: interaction between bacterial metabolites and water absorptions
(13)Species-specific identification of Campylobacters by PCR-restriction fragment length polymorphism and PCR targeting of the gyrase B gene
(14)System design for non-destructive near infrared analyses of chemical components and total aerobic bacteria cout of raw milk
(15)Isolation of microorganisms and substances inhibitory to aflatoxin production
(16)Mechanisms of copper toxicity in Saccharomyces cerevisiae determined by microarray analysis
(17)Combination treatments for killing Escherichia coli O157:H7 on alfalfa, radish, broccoli, and mung bean seeds
(18)Comparative study of shell swab and shell crush methods for the recovery of Salmonella from shell eggs
パーマリンクhttps://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/3030093406
収録データベース研究課題データベース

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