f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発

f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発

課題番号2009013936
研究機関名農業・食品産業技術総合研究機構
研究期間2006-2010
年度2009
大課題C 農産物・食品の品質保持技術と加工利用技術の開発
中課題f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発
小課題f.高性能機器及び生体情報等を活用した食品評価技術の開発
大項目試験及び研究並びに調査に係る研究の推進方向
中項目ウ 食の安全・消費者の信頼確保と健全な食生活の実現に資する研究
摘要1)グリアジン、β-ラクトグロブリン等のアレルゲンを検出するための走査型プローブ顕微鏡(SPM)の探針を改良し、検出面積を0.2?m2に拡大した。2)NMR により、血球凝集能を持つR型レクチンC末端ドメインのα結合部位が、ラクトースとの結合においてはガラクトース残基のみに結合することを明らかにした。MSとNMRにより、タバコ野火病菌の病原性に関与するべん毛の糖たんぱく質フラジェリンの糖鎖はラムノースと修飾ビオサミンからなる3糖と4糖であること、病原性の弱いビオサミン合成遺伝子欠損株では、糖鎖のラムノース数の不均質性が野生株に比べて著しく高いことを明らかにした。3)近赤外イメージング法により、冷凍エビの水分保持状態とそれに及ぼすリン酸ナトリウムの影響を明らかにし、保水性向上と筋繊維構造の保持に最適な浸漬液のリン酸ナトリウム濃度は1%であることを明らかにした。4)MRIの横緩和時間(T2)値から炊飯時の米粒内での糊化の進行パターンを調べ、アミロース含量が低い品種ほど炊飯時の加熱による糊化による米粒内部への水の浸透が速いことを画像化して証明した。なお、アミロース含量が同程度(20%)の品種である華麗舞、サリークイーン、ひとはなでは、水分分布パターンが異なり、胚乳の組織構造の品種間差を検出できた。5)上皮細胞の増殖・分化を制御する因子TGFβが味蕾で発現し、またその受容体が味蕾及び上皮基底部で発現していることを見出し、TGFβが味蕾内細胞の増殖を制御している可能性を示した。甘味を抑制する作用を有するギムネマ酸及びジジフィンは、ヒトの甘味受容体T1r3の膜貫通部に作用すること、甘味、苦味、うま味情報伝達に関与する分子と共発現する分子Lrmp/Jaw1はイノシトール三リン酸受容体タイプ3と結合することを明らかにした。利尿薬を持続投与することにより塩味に対する感度を高めたマウスを用い、グリシンエチルエステルの塩味増強作用を明らかにした。6)そばを噛む時とすする時の口輪筋の活動量の差を明らかにした。また、ゼリーのような軟らかいものを食べる時は、口輪筋や咬筋よりも舌骨上筋群の活動量が大きいことを明らかにし、舌でつぶして食べることを証明した。脳の近赤外スペクトル(NIRS)データを解析し、記憶した味を思い出す際に活動する脳の部位を明らかにした。また、官能評価のエキスパートによる評価結果の主成分分析及びクラスター分析により、フランスパンの評価におけるテクスチャー用語として妥当な6語を選定した。7)GMかぼちゃの検出に使用できる内在性DNAを見出し、定性分析用のプライマー対を開発するとともに、これらを使用した定性検知下限が0.05%であることを明らかにした。GM大豆MON89788系統に特異的な定量分析法を開発し、3試験室で妥当性確認のための共同試験を実施し、定量検知下限が0.1%であることを明らかにした。GM農産物の網羅的検知のためのリアルタイムPCRアレイ分析法を開発し、試験室間共同試験の予備試験として、30反応の試験室内妥当性確認試験を実施した。
研究分担(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食品総合研究所,食品工学研究領域,ナノバイオ工学ユニット
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品工学研究領域,ナノバイオ工学ユニット
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品分析研究領域,成分解析ユニット
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品分析研究領域,状態分析ユニット
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品分析研究領域,GMO検知解析ユニット
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品機能研究領域,上席研究員
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品機能研究領域,食品物性ユニット
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品機能研究領域,食認知科学ユニット
(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品機能研究領域,食品物性ユニット
協力分担関係北海道立網走水産試験場
(独)水産総合研究センター中央水産研究所
北海道立工業試験場
国立大学法人筑波大学
国立大学法人京都大学
国立大学法人広島大学
国立大学法人東京大学
公立大学法人大阪市立大学
カゴメ(株)総合研究所
学校法人片柳学園 東京工科大学
予算区分技会交付金研究 イノベーション創出事業 委託・食料供給力強化研究[加工プロ] 委託・食料供給力強化研究[えさプロ] 委託・食の安全研究[信頼性確保プロ] 委託・バイテク先端技術[新農業展開ゲノムプロ] 委託・バイテク先端技術[食品ナノテクプロ] 文科省[科研費] 文科省・JST競争的資金 厚労省競争的資金 その他
業績(1)Antibacterial discovery in actinomycetes strains with mutations in RNA polymerase or ribosomal protein S12
(2)Infants’ recognition of objects using canonical color
(3)Structural atlas-based spatial registration for functional near-infrared spectroscopy enabling inter-study data integration
(4)An overview on chlorophylls and quinones in the photosystem I-type reaction centers
(5)An optimal design method for preventing air bubbles in high-temperature microfluidic devices
(6)A screening method for the detection of the 35S promoter and the nopaline synthase terminator in genetically modified organisms in a real-time multiplex polymerase chain reaction using high-resolution melting-curve analysis
(7)PCR法を用いた米加工品の安全性未審査遺伝子組換え米の検知法
(8)Enantioselective ester hydrolase from Sphingobacterium sp. 238C5 useful for chiral resolution of β-phenylalanine and for its β-peptide synthesis
(9)The audiovisual tau effect in infancy
(10)Influence of the surface free energy of silane-coupled mica substrate on the fixing and straightening of DNA
(11)Effect of acid-methanol treatment on the molecular structure and physicochemical properties of lentil (Lens culinaris Medik) starch
(12)Relationship between the flow properties of some thickener solutions and their velocity through the pharynx as measured by the ultrasonic pulse Doppler method
(13)Anatomical atlas-guided diffuse optical tomography of brain activation
(14)Epithelial KT-1 cell-cycle arrest by TGF- associated with induction of p21Cip1 and p15Ink4b
(15)Lexicon for the sensory description of French bread in Japan
(16)論文引用動向からみる近赤外脳機能イメージング研究のエポック
(17)Visualization of food additive effects on prawn properties by near infrared spectral imaging
(18)Relations among mechanical properties, human bite parameters, and ease of chewing of solid foods with various textures
(19)Visualization and quantification of three-dimensional distribution of yeast in bread dough
(20)Structural changes in cuticles on violin bow hair caused by wear
(21)トウモロコシ澱粉内部構造のAFM観察
(22)走査型プローブ顕微鏡応用によるゲノム解析技術の開発
(23)Cell-free cloning using multiply-primed rolling circle amplification with modified RNA primers
(24)Electromyographic measurement of eating behaviors for buckwheat noodles
(25)Comparison of human-bite and instrument puncture tests of cucumber texture
(26)Improvement of polymerase chain reaction-based Bt11 maize detection method for reduction of non-specific amplification
(27)Purification of physiologically active chitosan oligosaccharides by means of nanofiltration membrane
(28)The transient receptor potential channels TRPP2 and TRPC1 form a heterotetramer with a 2:2 stoichiometry and an alternating subunit arrangement
(29)Rolling circle amplification for signal enhancement in ovalbumin detection
(30)Effect of amylose content and rice type on dynamic viscoelasticity of a composite rice starch gel
(31)Development of quantitative duplex real-time PCR method for screeing analysis of genetically modified maize
(32)リアルタイムPCRによるDNA検査に好適なポリプロピレンチューブの選択方法
(33)Lrmp/Jaw1 is expressed in sweet, bitter, and umami receptor–expressing cells
(34)Influence of luminance distribution on the appetizingly fresh appearance of cabbage
(35)Construction of helical J-aggregates self-assembled from a thymidylic acid appended anthracene dye and DNA as a template
(36)TGF-beta3 is expressed in taste buds and inhibits proliferation of primary cultured taste epithelial cells
(37)グリシンエチルエステルの塩味増強効果の測定
(38)NMR studies on the interaction of sugars with the C-terminal domain of an R-type lectin from earthworm Lumbricus terrestris
(39)Novel method to detect a construct-specific sequence of the acetolactate synthase gene in genetically-modified flax ODC triffid (FP967)
(40)Optical detection of specific genes for genetically modified soybean and maize using multiplex PCR coupled with primer extension on a plastic plate
(41)Evidence for biological nitrification inhibition in Brachiaria pastures
(42)Structural characterization of an O-linked tetrasaccharide from Pseudomonas syringae pv. tabaci flagellin
(43)Genetic analysis of genes involved in synthesis of modified 4-amino-4,6-dideoxyglucose in flagellin of Pseudomonas syringae pv. tabaci
(44)Defects in flagellin glycosylation affect the virulence of Pseudomonas syringae pv. tabaci 6605
(45)Effect of duration of acute moderate exercise on execise-elicited cortical activation and cognitive preformance on Stroop task: Preliminary examinasion
パーマリンクhttps://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/3030093648
収録データベース研究課題データベース

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