先端技術を活用した流通・加工利用技術及び評価技術の開発

先端技術を活用した流通・加工利用技術及び評価技術の開発

課題番号2011017611
研究機関名農業・食品産業技術総合研究機構
研究期間2011-2015
年度2011
研究問題(3) 農産物・食品の高度な加工・流通プロセスの開発
大課題先端技術を活用した流通・加工利用技術及び評価技術の開発
中課題先端技術を活用した流通・加工利用技術及び評価技術の開発
大項目新需要創出のための研究開発
中項目(3) 農産物・食品の高度な加工・流通プロセスの開発
摘要農産物・食品の流通・加工工程の改善や開発については、a)CO2低減が期待されるバルクコンテナ輸送における農産物に与える影響解明のための、シミュレーションモデルのプロトタイプを開発した。さらに想定される農産物のキャベツとダイコンについて損傷防止のための落下・振動の限界レベル及び緩衝包装に関する基礎情報を得た。b)高品質液体加熱技術である短波帯交流電界処理による未加熱の豆乳に含まれるリポキシゲナーゼの失活について検討し、ジュール加熱での予備加熱と短波帯処理で95℃まで昇温することで失活することを明らかにした。高効率加熱技術であるアクアガスでの新たな利用技術として、粉末食品の造粒処理について、最適化のために各種条件の検討を行い、アクアガスの時間当たり噴霧量が多いほど、バインダ添加量に対する顆粒の生成が速いことが判明した。c)新素材開発に向けた微粒子化処理の一貫として穀物の微粉砕処理の検討により各作物特有の糊化特性が失われ、類似の特性を示すことを明らかにした。関連して平成22年度までに開発した表層研削装置については技術移転と製造ライン向けの改良を進め、沖縄県では地元で栽培されるそばを活用した6次産業化を目指し、低温製粉技術が導入された。 先端技術を活用した新規評価手法や新規素材化技術の開発については、a)化学機器分析センターの機器を活用した共同研究を実施し、オオムギの抗変異原性フラボノイドやダイズ黒根腐病菌が産生する植物毒素などを単離して化学構造を明らかにし、新規物質については特許出願を行った。さらに磁気共鳴画像法(MRI)により、ソバ種実の断面及び三次元画像を得た。b)新規分析方法の開発については、酸化ガリウム等の酸化物を用いたプラズモンセンサーによるグルコース濃度のセンシングにおいて従来のセンサー同等の感度が得られることを明らかにし、安価、堅牢かつ透明性の高い化学センサー開発の可能性を拓いた。また、抗酸化性物質の挙動解析に期待されるESR(電子スピン共鳴装置)を用いて、ラジカル発生剤に光照射して活性酸素種を発生させるMultiple ESRスピントラップ法を開発した。c)複数の励起波長による蛍光波長を受光し、解析する蛍光指紋によるイメージングシステムを開発し、製パンでの品質に影響を与えるパン生地での検討を行い、パン生地中のグルテン、デンプン及び気泡の可視化に成功した。さらにグルテンとデンプンの均一度、及び気泡含有割合という指標を導入し、それぞれのミキシング段階での変化を数値指標で明らかにした。d)機能性小分子であるヌクレオチド誘導体をレモン果汁中に分散させるだけで、直径6nm、ピッチ50nmの左巻きらせん構造をもつナノ組織体を構築できることを見出し、再生可能資源からの簡便ならせん状ナノ組織体構築法として提案した。
研究分担(独)農業・食品産業技術総合研究機構,食総研,食品工学
協力分担関係京都大学
北海道大学
東京大学
筑波大学
広島大学
大阪市立大学
東京工科大
岐阜大学
茨城大学
弘前大学
予算区分技会交付金研究 イノベーション創出事業 新たな農林水産政策を推進する実用技術開発事業 委託プロ[医食同源プロ] 委託プロ[食品ナノテクプロ] 委託プロ[リスク低減プロ] 文科省[科研費] 文科省・JST競争的資金 厚労省競争的資金 その他
業績(1)Analysis of transport mechanism on binary organic solvent system through a PDMS-based dense membrane using a regular solution model combined with a solution-diffusion model
(2)A new siderophore isolated from streptomyces sp tm-34 with potent inhibitory activity against angiotensin-converting enzyme
(3)Analysis of changes in moisture content and L-ascorbic acid of sweet potatoes during hot air drying
(4)Application of nanofiltration to recover benzoic acid from cranberry juice
(5)CFD analysis of microchannel emulsification: droplet generation process and size effect of asymmetric straight flow-through microchannels
(6)Comparison of liver mitochondrial proteins derived from newborn cloned calves and from cloned adult cattle by two-dimensional differential gel electrophoresis
(7)Crystal structures and chiral recognition of the diastereomeric salts prepared from 2-methoxy-2-(1-naphthyl)propanoic acid
(8)Decontamination effect of milling by jet mill on bacterium in rice flour
(9)Effect of particle size of different crop starches and their flours on pasting properties
(10)Effect of temperature on gelatinization and retrogradation in high hydrostatic pressure treatment of potato starch-water mixtures
(11)Emulsion cultivation: a miniaturized library screening system based on micro-droplet in an emulsifier medium
(12)Enzymatically derived aldouronic acids from Cryptomeria japonica arabinoglucuronoxylan
(13)Evaluation of a novel soybean oil-based surfactant for fine emulsion preparation
(14)Evaluation of temperature effect on the interaction between β-lactoglobulin and anti-β-lactoglobulin antibody by atomic force microscopy
(15)Evidence of the existence and the stability of nano-bubbles in water
(16)Identification of 2,4-dihydroxy-2,5-dimethyl-3(2H)-thiophene as a low-molecular-weight yellow pigment in soy sauce
(17)Identification of genes involved in the glycosylation of modified viosamine of flagellins in Pseudomonas syringae by mass spectrometry
(18)Increasing the hydrolysis constant of the reactive site upon introduction of an engineered Cys14-Cys39 bond into the ovomucoid third domain from silver pheasant
(19)Influence of impact stress on the postharvest physiological and chemical properties of cabbage heads
(20)Karyotype analysis of buckwheat using atomic force microscopy
(21)Karyotyping of barley chromosomes by a new fluorescence banding technique combined with scanning probe microscopy
(22)Life cycle of meats: An opportunity to abate the greenhouse gas emission from meat industry in Japan 
(23)New ESR detection method of hydroxyl radical scavenging activity of blue berry
(24)Prediction of optimal cooking time for boiled potatoes by hyperspectral imaging
(25)Processing conditions, rice properties, health and environment
(26)Quantification of the distributions of gluten, starch and air bubbles in dough at different mixing stages by fluorescence fingerprint imaging
(27)Relaxation behaviors of free radicals from gamma-irradiated black pepper using pulsed EPR spectroscopy
(28)Reveromycin A biosynthesis uses RevG and RevJ for stereospecific spiroacetal formation
(29)Short communication: A feasibility study using simplified near infrared imaging to detect fruit fly larvae in intact fruit
(30)Surface plasmon modes guided by Ga-doped ZnO layers bounded by different dielectrics
(31)The potential of spatially resolved spectroscopy for monitoring angiogenesis in the chorioallantoic membrane
(32)The use of summary statistics for sample size allocation for food composition surveys and an application to the potato group
(33)Ultrastructural analysis of buckwheat starch components using atomic force microscopy
(34)Visualization of gluten and starch distributions in dough by fluorescence fingerprint imaging
(35)アスパラガスの1年株における貯蔵根Brix値測定法の提案
(36)イムノプロテオミクス手法を用いたソバIgE結合タンパク質の網羅的検出
(37)ジャガイモのブランチングにおけるカリウム溶出およびマイクロ波の適用
(38)マメ類の連作圃場における活性炭の施用がダイズの生育および収量性に及ぼす影響
(39)活性酸素種によるDNA分子切断と食物由来の天然抗酸化剤によるその抑制作用
(40)粥状に糊化処理した米を添加したパンの粘弾性および気泡構造
(41)Gold nanoparticles as localization markers for direct and live imaging of particle absorption through a caco-2 cell monolayer using dark-field microscopy
パーマリンクhttps://agriknowledge.affrc.go.jp/RN/3030166863
収録データベース研究課題データベース

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